Няколко седмици след началото на лятната ваканция е добре да

...
 Няколко седмици след началото на лятната ваканция е добре да
Коментари Харесай

Трябва ли децата да учат през лятната ваканция?

 Няколко седмици след началото на лятната почивка е добре да подканим децата да разлистят наложителните книги за четене или да порешават задания, които са ги затруднили през минала образователна година, или са дадени за домашно. Това поучава в изявление за Българска телеграфна агенция психологът Красимира Костадинова от Националния център по публично здраве и разбори. Желателно е да се чете всеки ден по малко, изключително в случай че броят и размерът на книгите е огромен, а когато родителите имат повече свободно време, да се разисква прочетеното, счита експертът.

 Според Костадинова доучването през лятната почивка е възможно. Още повече, че съгласно данни от изследване, България е измежду европейските страни с най-краткото образователно време, изключително в начална просветителна степен. Костадинова разяснява, че ученето през ваканцията в домашна среда, съчетано с приятни страсти, в спокойна атмосфера, с поддръжка и подучване може да сътвори позитивна настройка у детето към тази активност.

 Психологът поучава да не се претрупват децата през лятото, макар че през образователната година има задоволително време за отмора, тъй като с изключение на ваканциите се събират в допълнение още към 40 неучебни дни. По данни на Eurydice междинната дълготрайност в Европа на най-голямата почивка е от 6 до 13 седмици, в този смисъл лятната почивка у нас (между 11-15 седмици) е измежду най-дългите в Европа. Костадинова поучава родителите да не се тормозят от привидното безучастие на децата. В реалност, даже когато децата не вършат нищо и наподобява, че безделничат, това не е по този начин - те фантазират, мечтаят, разсъждават, следят, опитват, отбелязва психологът. Подходите на възрастните към ваканциите постоянно са в двете крайности. Едните считат, че ваканцията е единствено за отмора с претекста, че през образователната година децата са претрупани, другите държат децата им освен прецизно да извършват поставените от учителите задания, само че и в допълнение да се упражняват. Трети натъртват на четенето на книги, което за тях е значимо.

 Какъвто и метод да изберат, Костадинова предлага да няма насила и съветва родителите да не не помнят обстоятелството, че това е най-очакваната и обичана част от образователната година за децата, а спомените от претърпяното през ваканцията оказват помощ за по-лесното адаптиране при започване на образователната година. Различното в същото време от годината е възприятието за независимост, опцията за персонален избор, за определяне на контакти, разнообразни от тези в учебната среда, за струпване на обществен опит. За да намерим нужния баланс в помощ на детето да се оправи с поставените през лятото задания, би трябвало да му дадем опция да усети разликата с ученето в учебно заведение, с цел да не се получи противоположен резултат - да се провокира отрицателно отношение към учебните отговорности и отговорности, поучава психологът. За задачата, съгласно специалиста е належащо да се редуват работа с отмора и някакъв тип физическа интензивност - игри и разходки навън, развлечения, труд (грижа за домакински любим, за цветя, градинка, разчистване и др.), другарство. Част от лятната почивка е добре да се посвети на грижи за здравето на ученика, в това число за профилактични прегледи.

 По мотив настоящия в последно време спор какъв брой дълга би трябвало да бъде ваканцията психологът е на мнение, че надали повишаването на образователното време за сметка на лятната почивка ще докара до повишение на качеството и успеваемостта на образованието. Удължаването на престоя в учебно заведение даже може да има противоположен резултат, в случай че децата не са стимулирани да го посещават, отбелязва специалистът.

Инфо: www.noviteroditeli.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР